De website van de Nederlandse uitgaven van
spokenjager John Sinclair


Spokenjager John Sinclair is hoofdinspecteur bij Scotland Yard, Londen Engeland. Hij houdt zich in het bijzonder bezig met het oplossen van paranormale zaken, die door de gewone politiedienst niet kunnen worden opgelost. Vampieren, weerwolven, heksen en de meest angstaanjagende demonen doen hun opwachting. Geholpen door vrienden en collega's en met behulp van speciale wapens lukt het hem om deze onderwereldfiguren te bestrijden.

Het allereerste verhaal van John Sinclair verscheen in het Duitse blad Gespenster-Krimi, nummer 1 (1973).

Jason Dark


Geschreven door Jason Dark, een pseudoniem voor Helmut Rellergerd (zie uitgebreid hier), verschenen de eerste 50 verhalen in Gespenster-Krimi. Vanaf nummer 51 kreeg John Sinclair in Duitsland zijn eigen serie. Tot op de dag van vandaag loopt die serie in Duitsland, en is nummer 1400 inmiddels verschenen!

In Nederland zijn jammer genoeg slechts 492 verhalen in diverse series uitgegeven. In Nederland verscheen het eerste John Sinclair verhaal in de serie Spook-thriller, als nummer 2: Een behekste nacht, De opstand der doden... (Een vertaling van het eerste Duitse nummer van John Sinclair in Gespenster-Krimi.

Spook-thriller


Op dit moment worden de verhalen opnieuw vanaf het allereerste verhaal sinds 1999 uitgegeven door uitgeverij Ivanov-Castrum. De serie (Tulp reeks) heet:
John Sinclair, detective van het paranormale.

Het zijn nieuwe vertalingen. Dus geen heruitgaven van de oude verhalen. Kort gezegd werd aanvankelijk de Sammler Edition uitgegeven, en thans wordt grotendeel de vierde Duitse oplage gevolgd. Jammer is dat slechts de verhalen eens per vier weken worden uitgegeven, en dat niet is begonnen met het voortzetten en uitgeven van de verhalen vanaf het laatste in het Nederlands verschenen verhaal. De kans dat alle verhalen ooit in het Nederlands wordt uitgegeven is dan ook heel klein. Ik ben daarom zelf maar begonnen met het lezen van de Duitse uitgaven.

In Duitsland zijn de belevenissen van John Sinclair zeer populair. Kijkt u maar eens op www.eBay.de, en typt u John Sinclair in. In Duitsland zijn er inmiddels al vijf (inclusief sammler Edition) oplagen uitgegeven, omnibussen, lexikons, hoorspelen en is er een speelfilm en een televisieserie gemaakt.

Ik verwijs uitdrukkelijk naar de Duitse uitgaven van John Sinclair omdat het van oorsprong Duitse verhalen zijn en in Duitsland veel informatie op internet is te vinden. Mijn belangrijkste bron is de uitstekende site: www.gruselromane.de.

Ik heb vrijwel niets gevonden over de oorspronkelijke Nederlandse uitgaven van John Sinclair, die overigens werden uitgegeven door de Belgische Uitgeverij Distrigo. Aan de hand van de Duitse uitgaven heb ik geprobeerd de Nederlandse uitgaven te reconstrueren. Ik denk dat dat vrij aardig gelukt is, temeer ik ook is bijna alle uitgaven in bezit heb. Jammer is wel dat de Uitgeverij Distrigo in 2000 is overgenomen, en de huidige uitgever het oude archief niet heeft. Alle uitgaven voor 2000 zijn er niet meer. Uitgeverij Distrigo geeft ook de grote politiethrillerreeks G.-man Jerry Cotton uit. Deze verschijnt nog steeds, evenals bijvoorbeeld Colt 45 en Hollister, die in dezelfde format als John Sinclair worden uitgegeven.

De verhalen van John Sinclair zijn luchtig en vlot geschreven. Echte zogenoemde pulpliteraruur. Vanwege de beperkte ruimte per blad, slechts 48 pagina's, wordend de karakters en verhaallijnen helaas te weinig uitgediept. Dat betekent dat de beste verhalen, de verhalen zijn die in delen zijn uitgegeven.

In de loop van de serie krijgt John Sinclair nieuwe medestanders zoals Suko, zijn Chinese vriend en partner, en komt hij steeds meer te weten over zijn grootste wapen, zijn zilveren kruis en zijn persoonlijke erfenis daarmee. Ook de vijanden van John Sinclair zoals Dr. Dood, de Zwarte Dood en Asmodis zijn vaak terugkerende elementen. Het is ook juist die continuļteit die de serie tot (ont)spannende leesvoer maakt. Linken worden gelegd met Altlantis, en andere legenden uit de wereldgeschiedenis. De verhalen vinden plaats in Engeland tot Nepal en van Egypte tot de hel...

Deze korte inleiding is bedoeld om Spokenjager John Sinclair te introduceren. Bij de diverse uitgaven zal ik nadere informatie geven, en ik wil ook te zijnertijd recencies van de verhalen schrijven. Nogmaals, op www.gruselromane.de vind je, weliswaar in het Duits, veel uitgebreide informatie over John Sinclair. Voor mensen die opmerkingen, aanvullingen hebben of boekjes hebben die ze willen verkopen, hou ik mij gaarne aanbevolen. Mail naar info@johnsinclair.nl.
Als je een horror- en griezelliefhebber bent, dan biedt John Sinclair alles wat men zoekt!
Ik wens de lezers van deze site, en de John Sinclair verhalen, veel leesplezier!

(Deze site is uitsluitend bedoeld als fansite, en heeft geen enkel commercieel doel.)
Laatst bijgewerkt 4 januari 2009
© 2004 - Alle rechten voorbehouden